Leća s krompirom i tunjevinom
SASTOJCI
2 konzerve Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju 160 g
1 šalica leće Castelluccio ili neke druge sitne leće
1 lovorov list
4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 male glavice nasjeckanog luka
1 nasjeckana mrkva
1 nasjeckani celer
2 oguljena i nasjeckana krompira srednje veličine
1 kašika pasiranog paradajza
2 kašike mljevenog peršina
sol i biber
Stampa Ricetta
1. Isperite leću pod hladnom tekućom vodom. Stavite je u lonac pun vode, dodajte prstohvat soli i lovorov list te kuhajte 20-25 minuta. Ocijedite i uklonite lovorov list.
2. U tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte luk, mrkvu i celer. Pržite dok povrće ne omekša, a zatim dodajte leću i krompir.
3. Razrijedite pasirani paradajz u 120 ml vode te izlijte u tavu. Poklopite i kuhajte 20 minuta, uz dodavanje vode po potrebi.
4. Sklonite s vatre, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte tunjevinu i pospite peršinom. Poslužite odmah. Ukusno i zdravo: Leća je mahunarka s najvećim udjelom bjelančevina. Jedna od mnogobrojnih vrsta leće je iznimno sitna Castelluccio leća, cijenjena zbog neobičnog okusa i tanke opne koja gotovo nestaje tokom kuhanja.