Maccheroni “alla norma” s tunjevinom
SASTOJCI
za 4 osobe
1 konzerva Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju 160 g
350 g tjestenine maccheroni
1 dugačak patlidžan
50 g tvrde ricotte
500 g zrelog paradajza
2 grančice bosiljka
1 čehna bijelog luka
30 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
ulje za prženje
sol
1 konzerva Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju 160 g
350 g tjestenine maccheroni
1 dugačak patlidžan
50 g tvrde ricotte
500 g zrelog paradajza
2 grančice bosiljka
1 čehna bijelog luka
30 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
ulje za prženje
sol
Stampa Ricetta
1. Prokuhajte puno vode. Posolite.
2. Narežite patlidžan na okrugle kriške, posolite i ispržite na dosta ulja. Ocijedite na kuhinjskom papiru i stavite sa strane. Kratko umočite paradajz u vruću vodu kako biste ih lakše ogulili. Ogulite ih i narežite. Ispržite bijeli luka na ekstra djevičanskom maslinovom ulju, dodajte paradajz, posolite i kuhajte još nekoliko minuta.
3. Dodajte tjesteninu u vruću vodu, skuhajte i ocijedite. Prelijte umakom iz kojeg ste prije izvadili bijeli luk. Dodajte nasjeckani bosiljak i ocijeđenu tunjevinu. Pažljivo promiješajte.
4. Upotpunite prženim patlidžanom i naribanom ricottom. Poslužite odmah.