Sushi od tunjevine
SASTOJCI
2 x 160g Rio Mare tune u maslinovom ulju
4 stabljike celera
100g krem sira
1 mrkva
250g sushi riže
15g šećera
40ml rižinog sirćeta
4 lista morske alge nori
sol po ukusu
soja umak
Stampa Ricetta
1. Rižu stavite u posudu sa hladnom vodom, dobro je operite, ocijedite i stavite u lonac. U lonac dodajte oko 250ml vode, dodajte kašičicu soli, dobro izmiješajte, poklopite i kuhajte oko 15 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite nekoliko minuta.
2. U tavi zagrijte sirće sa šećerom da dobijete prilično gustu tečnost. Dodajte rižu, dobro promiješajte, a zatim rižu ocijedite kroz vlažnu krpu.
3. Uklonite višak sa celera i porežite po dužini da se dobiju štapići. Mrkvu operite, ogulite i naribajte.
4. Stavite jedan nori list na podlogu od bambusa za sushi ili na komad folije i prekrijte ga slojem riže. Prstima rasporedite rižu. Da izbjegnete ljepljenje riže po rukama, prije rada namočite ih u hladnoj vodi. Zatim dodajte malo sira, i na vrh, štapić celera, malo ribane mrkve i ocijeđenu, natrganu tunjevinu.
5. Zarolajte podlogu kako biste dobili usku rolnicu. Umotajte u foliju i stavite u frižider. Ponovite postupak s ostalim listovima nori morske alge.
6. Neposredno prije posluživanja, sushi narežite na kolutove i poslužite uz soja sos, a za intenzivniji okus dodajte đumbir pomiješan u sirćetu.