Knedle od tunjevine s umakom od bundeve
SASTOJCI
300g mekog bijelog hljeba
160g Rio Mare tune u maslinovom ulju
1 luk
80g brašna
3 jaja
40g naribanog sira
200ml mlijeka
250g bundeve
300ml povrtnog temeljca
malo peršuna
nekoliko listova vlasca
40g maslaca
sol po ukusu
Stampa Ricetta
1.Luk isjeckajte i na laganoj vatri prepržite na maslacu dok luk ne postane proziran, ali ne smeđi. Polovinu luka odvojite u drugu posudu.
2. Luku u tavi dodajte na kockice narezanu bundevu i povrtni temeljac te kuhajte oko 25 minuta.
3. Hljeb narežite na kockice i dodajte u posudu koja sadrži pirjani luk. Dodajte tučeno jaje, mlijeko, brašno, nasjeckani peršun i prstohvat soli te rukama dobro izmiješajte da dobijete prilično ujednačenu smjesu. Ako je potrebno, pokvasite ruke hladnom vodom kako se tijesto ne bi lijepilo.
4. U lonac stavite vodu da prokuha.
5. Ostavite tijesto da odstoji nekoliko minuta. U međuvremenu dobro ocijeđenu tunu usitnite vilicom i pomešajte sa rendanim sirom.
6. Smjesu od hljeba i luka oblikujte u knedle veličine malih oraha. Na sredinu svake kuglice napravite udubljenje, stavite smjesu od tune, a zatim oblikujte kuglice kako punjenje ne bi ispalo.
7. Oblikovane knedle kuhajte u kipućoj vodi oko 10 minuta. Dobro promiješajte umak od bundeve i malo kašikom stavite na četiri tanjira. Na svaki tanjur rasporedite isti broj knedli. Ukrasite sitno nasjeckanim vlascem i naribanim sirom.