Kroketi od tunjevine i karfiola


SASTOJCI
za 4 osobe
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovom ulju 80 g
1 karfiol
1 grančica vlasca
pola čehna češnjaka
1 jaje
mlijeka po potrebi
50 g ribanog Pecorino Romano sira
morska sol
crni biber
krušne mrvice
ulje kikirikija, za prženje
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovom ulju 80 g
1 karfiol
1 grančica vlasca
pola čehna češnjaka
1 jaje
mlijeka po potrebi
50 g ribanog Pecorino Romano sira
morska sol
crni biber
krušne mrvice
ulje kikirikija, za prženje
Stampa Ricetta

1. Operite, očistite i skuhajte karfiol u proključaloj slanoj vodi. Izgnječite je viljuškom dok ne postane kao pire te pomiješajte s ocijeđenom i razdvojenom tunom. Usitnite i pomiješajte vlasac, češnjak i ribani sir te dodajte u karfiol.
2. Dodajte lagano umućeno jaje, nekoliko kašika mlijeka i malo mljevenog bibera. Smjesu ostavite u frižideru pola sata.
3. Oblikujte smjesu u male krokete, umotajte u krušne mrvice i pržite u puno vrelog ulja dok ne dobiju zlatu boju. Pržene krokete izvadite na upijajući papir da se ocijede.