Orecchiette s lisnatim brokolijem i tunjevinom s ljutom papričicom


SASTOJCI
350 g tjestenine orecchiette ili tjestenine po izboru
2 konzerve tunjevine s ljutom papričicom Rio Mare od 80 g
800 g lisnatog brokolija
100 g slatkog čeri paradajza
2 kriške starog hljeba
50 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 češanj bijelog luka
soli po ukusu
Stampa Ricetta

1. Stavite veliku šerpu slane vode da proključa. Uklonite mekane listove i cvjetove s lisnatog brokolija. Grubo izmrvite stari hljeb i prepolovite čeri paradajz.
2. Na 30 g maslinovog ulja popržite zgnječeni češanj bijelog luka. U kipuću vodu stavite lisnati brokoli i kuvajte 5 minuta. Ocijedite lisnati brokoli šupljikavom kašikom, kako biste sačuvali vodu u kojoj se kuvao. Dodajte ga u tiganj s uljem i bijelim lukom. Dodajte čeri paradajz i kuvajte dvije minute dok se ukusi ne sjedine. Skinite s vatre.
3. U kipuću vodu u kojoj se kuvao brokoli dodajte orecchiette. Dok se orecchiette kuvaju, u tiganju s neprijanjajućom površinom tostirajte mrvice hljeba s preostalim maslinovim uljem dok ne dobiju zlatno-kafenu boju.
4. Vratite tiganj s lisnatim brokolijem na srednje jaku vatru i dodajte orecchiette s malo vode od kuvanja. Dodajte tunjevinu s ljutom čili papričicom iz Kalabrije i miješajte dvije minute dok se dobro ne sjedini. Ugasite vatru, uklonite bijeli luk, pospite tostiranim mrvicama hljeba i poslužite.