Panzanella s tunjevinom
SASTOJCI
2 konzerve Rio Mare tunjevine u vlastitom soku 160 g
1 hljeb star jedan dan
2 paradajza, tanko narezana
1 bijeli luk, tanko narezan
4 rotkvice, tanko narezane
1 stabljika celera, tanko narezana
1 šačica svježih listova bosiljka, grubo usitnjenih, i još malo za ukrašavanje
2 kašike crvenog vinskog octa
4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i biber
Stampa Ricetta
1. Narežite hljeb i namočite u hladnu vodu nekoliko minuta. Zatim iscijedite višak vode i usitnite ga na komade. U veliku zdjelu za miješanje stavite paradajz, luk, rotkvice i celer, dodajte bosiljak. Pomiješajte sve i dodajte hljeb.
2. Posolite i pobiberite po ukusu, pokapajte s par kapi vinskog octa i ulja. Dobro promiješajte laganim bacanjem.
3. Dodajte usitnjenu tunjevinu i dobro promiješajte. Ukrasite lišćem bosiljka i poslužite.
Panzanella je ljetno jelo tipično za Toskanu i središnju Italiju. Izvorni recept temelji se na hljebu starom jedan dan koji se marinira u vodi s krastavacem, crvenim lukom i bosiljkom, s puno ekstra djevičanskog maslinovog ulja, octom i soli. Danas se često pravi od sirovog paradajza, maslina ili, kao u ovom receptu, od tunjevine.