Panzerotti s tunjevinom i Scamorza sirom


SASTOJCI
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovom ulju 80 g
120 g dimljenog i naribanog scamorza sira
5-6 sušenog paradajza u ulju, ocijeđenih i tanko narezanih
4-5 listova bosiljka, mljevenih
sol i biber
1 tijesto za pizzu ili hljeb 500 g
4 šolje, odnosno 1 l suncokretovog ulja.
Stampa Ricetta

1. U zdjelu stavite sir, tunjevinu razdvojenu na komade, paradajz i bosiljak pa dobro promiješajte. Posolite i pobiberite po ukusu.
2. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1/2 cm i izrežite kolutove dužine od 6 cm. Pokrijte kolutove čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta.
3. Svaki kolut razvaljajte kako biste dobili kolutove duljine 12 cm. Stavite kašiku nadjeva na svaki kolut i preklopite na pola da biste oblikovali oblik polumjeseca. Pritisnite rubove da biste ih potpuno zatvorili. Zagrijte ulje u velikoj tavi.
4. Pržite više panzerotta istovremeno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite na papirnate ubruse da se ocijede i poslužite odmah.
Panzerotti se također mogu peći. Zagrijte peć na 200° C. Lim za pečenje obložite masnim papirom i pecite panzerotte do zlatno-smeđe boje.