Riža s tunjevinom i začinima
SASTOJCI
za 4 porcije:
3 konzerve Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju, 80g
200 g basmati riže
2 mrkve
1 patlidžan
200 g kuhanog slanutka
2 kašičice kurkume
½ kašičice kima
20 g pinjola
50 g maslinovog ulja
ljuta papričica (kajenska)
šaka korijandera
soli po ukusu
3 konzerve Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju, 80g
200 g basmati riže
2 mrkve
1 patlidžan
200 g kuhanog slanutka
2 kašičice kurkume
½ kašičice kima
20 g pinjola
50 g maslinovog ulja
ljuta papričica (kajenska)
šaka korijandera
soli po ukusu
Stampa Ricetta
1. Patlidžan narežite na komade, a mrkvu narendajte na šire trakice. U većoj tavi ispirjajte povrće na maslinovom ulju. Posolite, dodajte pinjole i slanutak i pržite do zlatne boje.
2. Natopite rižu i dobro isperite. Prebacite je u lonac za kuhanje, prelijte šoljom vode i prstohvatom soli i kuhajte dok se sva voda ne upije.
3. Povrću dodajte kuhanu rižu, začinite kurkumom, kuminom i mljevenim biberom i miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Skinite sa vatre, dodajte ocijeđenu tunjevinu i ukrasite nasjeckanim korijanderom.