Tunjevina s humusom, patlidžanom sa žara i cherry-paradajzom


SASTOJCI
za 4 osobe
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovom ulju 80 g
250 g kuhanog slanutka
2 kašikice sezama
4 kockice leda
1 limeta
50 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veliki patlidžan
200 g crvenog, žutog i zelenog paradajza
šaka bosiljka
1 čehno češnjaka
sol
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovom ulju 80 g
250 g kuhanog slanutka
2 kašikice sezama
4 kockice leda
1 limeta
50 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veliki patlidžan
200 g crvenog, žutog i zelenog paradajza
šaka bosiljka
1 čehno češnjaka
sol
Stampa Ricetta

1. Izrežite patlidžan na trake i popržite ih na tavi s 10 grama maslinovog ulja i neoguljenim češnjakom, posolite i popržite dok ne dobiju zlatnu boju.
2. Sezam sitno sameljite, dodajte slanutak, kockice leda, malo soli i sok od limete. Sameljite sve sastojke dok ne dobijete gusti umak. Dodajte malo vode ako želite da bude kremastiji. Izrežite paradajz i začinite ostatkom soli i ulja.
3. Stavite humus u sredinu tanjira, na vrh položite tunjevinu s par kapi njezina ulja, dodajte patlidžane paradajz i bosiljak. Poslužite uz hljeb ili tople tortilje i kriške limete.